Hoe plant je een hoogstamboomgaard?

Wil graag één of meerdere hoogstamfruitbomen aanplanten? Of ga je voor een heuse hoogstamboomgaard? Wij geven graag tips & tricks.Terug naar overzicht
Delen

Hoogstamboomgaarden roepen bij velen herinneringen op uit lang vervlogen tijden, toen kinderen stiekem onder de prikkeldraad kropen en op zoek gingen naar de lekkerste appels en peren van het dorp.

Een heerlijk staaltje erfgoed

Door de jaren heen ontstond er in het Hageland en in Haspengouw een indrukwekkende rijkdom aan hoogstamboomgaarden. In die mate zelfs dat ze mee de identiteit van onze streek bepalen. Ze worden gekoesterd omwille van hun landschaps- en erfgoedwaarde en uiteraard ook omwille van de weelde aan fruit.

© RLZH

Eén of meerdere hoogstamfruitbomen aanplanten?

Samen aan de slag

Heb jij een lapje grond en wil je graag een hoogstamboomgaard? Bij voorkeur in het open landschap, dus niet in de tuinsfeer. Ons team staat je met raad en daad bij de aanleg. Dan is een aanplantproject misschien iets voor jouw.

Ik ben geïnteresseerd in een aanplantproject

Wil je graag minder dan 10 hoogstamfruitbomen aanplanten? Kom je niet in aanmerking voor het aanplantproject? Geen nood, wij geven je graag tips & tricks.

Zelf aan de slag

Tips & tricks

© Gert Elsen

De raskeuze

Je kan een fruitboom kiezen op basis van zijn vruchten, boomvorm, gewenst gebruik… Maar je eigen voorkeur is niet het enige waar je rekening mee houdt. Om vruchten te hebben moeten de fruitbomen bloeien en deze bloesems bestoven worden.De beste bestuiving gebeurt door variëteiten te laten bestuiven door variëteiten met goed stuifmeel en die in dezelfde periode bloeien. Qua bestuiving kan je fruitbomen in twee grote groepen verdelen, de zelfbestuivende soorten en de kruisbestuivende soorten.

Lees meer in onze brochure ' Hoogstamboomgaard - praktische gids'. Je vindt er ook een lijst van typische fruitrassen van Vlaams-Brabant met omschrijving en bestuiving.

 

Hoogstamfruitboom planten

Plantperiode

(fruit)Bomen planten doe je wanneer de bladeren van de bomen zijn, tussen november en maart. Het ideale moment is eind december.

Transport

Zeer belangrijk! Let er bij het transporteren van de bomen op dat de wortels niet kunnen uitdrogen. Transporteer in een gesloten wagen of dek de wortels af met een zeil.

 

 

© RLZH
© RL Vlaams-Brabant

Praktische gids: hoogstamfruitbomen

In deze brochure reiken we concrete tips aan bij het aanleggen en beheer van hoogstamboomgaarden. Het tweede luik bevat een uitgebreide soortenlijst, telkens met een beknopte beschrijving van de vrucht, pluk, ziekten, gebruik en bestuiving.

Lees de praktisch gids

Samenaankoop 'Behaag Je Tuin'

Behaag je tuin met streekeigen planten! Jaarlijks organiseren we in september een samenaankoop (fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten. In het aanbod vind je verschillende soorten: appel, peer, moerbei, noot, mispel, pruim, kers, kriek,... 

Meer info

Bescherm je fruitboom tegen vee

Een hoogstamboomgaard kan je in vele gevallen prima combineren met vee. De dieren vormen handige grasmachines, leuk gezelschap en kunnen je melk en vlees opleveren. Een hoogstamboom is echter niet zonder meer opgewassen tegen de bezigheden van onze grazende vrienden. Zonder gepaste bescherming worden ze weleens aangevreten door knabbelgrage paarden, geiten, schapen of wild. Hieronder vind je een overzicht van diverse soorten veebeschermingen. Hiermee kan je aan de slag om je bomen, duurzaam te wapenen tegen vraat.

Schapen

Veebescherming schapen
© RLZH

Geiten

Veebescherming geiten
© RLZH

Paarden en schapen

Veebescherming paarden en schapen
© RLZH

 

Wil je graag meer info over de verschillende types veebeschermingen? Ben jij op zoek naar de technische fisches voor de verschillende veebeschermingen?

Meer weten...