Studiedag: Bomen als bouwstenen

Op 23 oktober organiseren Regionaal Landschap Brabantse Kouters en Bomen Beter Beheren samen met provincie Vlaams-Brabant en de Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen de studiedag 'Bomen als bouwstenen'. Blokkeer de datum alvast in je agenda.



't Gezel Zellik, Asse

Startplaats

23 oktober 2025 | 09u00

Start

23 oktober 2025 | 16u30

Einde
Delen

Bestaande bomen behouden en beschermen

Bomen zijn onmisbaar in onze leefomgeving, maar worden nog te vaak over het hoofd gezien bij nieuwe ontwerpen of infrastructuurwerken. Met deze studiedag willen we gemeentelijke diensten, ontwerpbureaus en boomverzorgers samenbrengen om het belang van bestaande bomen te benadrukken en concrete oplossingen aan te reiken voor betere bescherming.

Deze studiedag bestaat uit een inspirerende voormiddag met plenaire sessies waarin we belangrijke inzichten en een kernboodschap meegeven. In de namiddag gaan we aan de slag met workshops en excursies, zodat deelnemers concrete handvaten krijgen om boombescherming in de praktijk te brengen.

Praktisch

  • Deelname: 95 euro (vroegevogelkorting tot 15 september 2025) - 110 euro (voor inschrijvingen na 15 september 2025)
  • Datum: 23 oktober 2025
  • Locatie: 't Gezel in Zellik, Asse
  • Bereikbaarheid:
    • Vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, op 15 minuten wandelen van het treinstration Zellik en op 5 minuten van de bushalte (Brusselsesteenweg). 
    • Parkeren kan op de parking rond het gebouw, aan beide zijden van de Noorderlaan en op de ruime parking aan het begin van de Noorderlaan.
  • Organisatie: Regionaal Landschap Brabantse Kouters en Bomen Beter Beheren samen met provincie Vlaams-Brabant en de Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen

Dagindeling:

  • 9u-9u20: ontvangst met koffie
  • 9u20-9u25: voorwoord door Patrick Endels
  • 9u30-10u40: keynote spreker Nadina Galle
  • 10u40-11u: pauze
  • 11u-11u40: Tom Joye
  • 11u40-12u10: Kathleen Vandeputte
  • 12u10-12u40: stel al je vragen tijdens het panelgesprek met de drie sprekers
  • 12u40-13u30: lunch
  • 13u45/14u-16u: workshops en excursies
  • 16u: receptie

 

Plenaire lezingen

Technologie en emotie: hoe bomenbeleid en burgers verbinden

Keynote spreker Nadina Galle

Overal ter wereld – van bruisende grootsteden tot landelijke gemeenten – groeit het besef dat bomen méér zijn dan groene decoratie. Ze zijn essentieel voor het klimaat, de leefbaarheid en ons welzijn. Maar hoe geef je die waarde door aan je inwoners? Hoe laat je mensen bomen opnieuw waarderen, beschermen – en er zelfs van houden?

Tijdens deze studiedag werpt ecologisch ingenieur Nadina Galle, pionier op het snijvlak van technologie en natuur en grondlegger van het Internet of Nature, haar licht op de rol van bomen in een digitale samenleving. Hoe kunnen kleine gemeenten hun bomenbestand beter beheren met beperkte middelen? En hoe kunnen digitale tools helpen om inwoners te betrekken bij hun groene leefomgeving?

Laat je inspireren door sprekende voorbeelden uit binnen- en buitenland: van bomen die tegen je ‘praten’ tot stadsreuzen die je kunt sms’en, van een boom in Liverpool die tweet als hij dorst heeft tot slimme bomenkaarten met LiDAR in Woerden, van boom-begrafenissen in Amsterdam tot verkiezingen van de meest bijzondere boom – met als hoofdprijs: levenslange boomzorg. En van natuurzoektochten in je eigen straat tot een wereldwijd evenement waarbij buurtbewoners elk jaar tegelijk hun stadsnatuur in kaart brengen, in bijna 1000 steden.

Een lezing vol concrete ideeën, prikkelende voorbeelden en een frisse blik op hoe beleid, data en betrokkenheid kunnen samenkomen in een toekomstbestendig bomenplan – ook voor kleine gemeenten.

Biografie

Nadina Galle is een Nederlands-Canadese ecologisch ingenieur, verbonden aan het MIT Senseable City Lab en internationaal erkend als pionier van het Internet of Nature. Ze onderzoekt hoe technologie—zoals sensoren, AI en burgerwetenschap—kan helpen om steden groener, gezonder en veerkrachtiger te maken. Haar boek The Nature of Our Cities verscheen eerst bij HarperCollins (VS) en werd daarna in het Nederlands vertaald als De natuur van onze steden (Lannoo, 2024). Ze werd uitgeroepen tot National Geographic Explorer en opgenomen in de ‘30 under 30’ van Forbes en Elsevier. Ze werkte mee aan documentaires voor BBC Earth en ARTE, en is een veelgevraagd spreker en expert in internationale media. Haar werk werd o.a. uitgelicht door Bloomberg, CNBC en de New York Post.

© Nadina Galle

© Tom Joye

Bomen als slimme investering 

Tom Joye

Bomen kosten geld – dat klopt. Maar ze leveren ook iets op: verkoeling, waterbuffering, biodiversiteit, gezondheid én maatschappelijke meerwaarde. Toch worden bomen op gemeentelijk niveau vaak nog louter als uitgavenpost bekeken. Tijd voor een andere blik.

Tom Joye toont aan dat bomen juist een slimme, duurzame investering zijn. Met inzichten, heldere argumenten en praktijkvoorbeelden maakt hij duidelijk hoe je de baten van bomen zichtbaar maakt en hoe gemeenten strategisch kunnen inzetten op boombeleid dat loont – ecologisch, sociaal én economisch.

Een sessie die je helpt om bomen niet langer alleen op gevoel te verdedigen, maar met kennis van zaken en overtuigende data – precies wat we vandaag nodig hebben.

Biografie

Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders in België en daarbuiten, vooral over de architectuur van bomen, veteraanbomen en risicobeheer. Daarnaast volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.


Bomen beschermen op de werf

Kathleen Vandeputte

Een waardevolle boom die sneuvelt bij rioleringswerken of verdwijnt na een heraanleg – het is helaas een vertrouwd scenario. Maar het kan ook anders. Hoe zorgen we ervoor dat bomen de werf overleven én gezond blijven?

Kathleen Vandeputte zoomt in op concrete beschermingsmaatregelen tijdens ingrepen in de publieke ruimte. Ze bespreekt de rol van het charter boombescherming en laat zien hoe goede afspraken tussen ontwerpers, aannemers en groenexperten het verschil maken.

Een praktische sessie vol tips en inzichten om toe te passen op de werven van morgen – want wat je vandaag leert, maakt morgen het verschil voor je bomen.

Biografie

Als ervaren en gepassioneerd boomdeskundige is Kathleen vandaag pleitbezorger voor kwalitatieve boom- en groenprojecten. Haar fundamenten zijn daarbij: langetermijnvisie (ecologisch en economisch relevant), duurzaamheid en betrokkenheid, wetenschappelijk onderbouwd (cf. doctor in de wijsbegeerte), ervaringsdeskundige in boomadvies (door professionele ervaringen en door vaktechnische opleidingen). Kathleen is ook bestuurslid van Bomen Beter Beheren waardoor ze de doelstelling van een beter beheerd en gewaardeerd stadsbomenbestand ondersteunt.

© Kathleen Vandeputte

Workshops en excursies

In de namiddag gaan we aan de slag met workshops en excursies, zodat deelnemers concrete handvaten krijgen om boombescherming in de praktijk te brengen. Klik op de knop en ontdek wat je in welke workshop kan leren en wie de begeleiders zijn.

© Regionale Landschappen
1: STORYTELLING – BRENG BOMEN TOT LEVEN IN JOUW GEMEENTE
© Regionale Landschappen
2. SLIM ONTWERPEN MET RESPECT VOOR BOMEN
© Regionale Landschappen
GROENAMBTENAREN AAN ZET – MAAK EEN VERSCHIL!
© Regionale Landschappen
4. BOMEN EN ERFGOED – BESCHERM WAARDEVOL GROEN

 

 

© Regionale Landschappen
5. BOMENPLANNEN
© Regionale Landschappen
6. BUSEXCURSIE BOMEN EN WERVEN
© Regionale Landschappen
7. FIETSEXCURSIE IN EN ROND ASSE
© Regionale Landschappen
8. WANDELING IN ZELLIK

Vanaf 24 juni kan je je op deze pagina inschrijven. Ontvang je graag de save the date in je mailbox? Laat je mailadres achter

Houd mij op de hoogte