Lezingenreeks 'Getestreek, een verhaal van mens en landschap'

Sinds 28 juni 2024 heeft Zoutleeuw een nieuwe, permanente expo in het historisch stadhuis over de Getestreek. In 2025 duiken we dieper in de inhoud met een lezingenreeks.

Inschrijven

De Passant, Aen den Hoorn 12, 3440 Zoutleeuw

Startplaats

6 februari 2025 | 19u00

Start

4 juni 2025 | 22u00

Einde

Gratis

prijs
Delen

Lezing 'Archeologie in de vestinggordel van Zoutleeuw' - 6 februari 2025

De Spaanse citadel werd beschermd als archeologische site. De hele stadskern, incl. de voormalige vestinggordel, is een 'archeologische zone'. Wat betekent dit allemaal?
Waar werden er al archeologische onderzoeken gevoerd? Hoe gebeurde dit? Welke info leverde dit op? En ook: wat gebeurt er nu met de vondsten?

We zetten graag alles op een rijtje tijdens een lezing op donderdag 6 februari 2025 om 19u in De Passant (Aen den Hoorn 12, 3440 Zoutleeuw).

Schrijf je hier in

Lezing 'De eerste boeren in de Getestreek' - 13 maart 2025

Iets meer dan 7000 jaar geleden vestigen de eerste boerengemeenschappen zich in de Getestreek. Oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Europa, komen ze hun nieuwe manier van leven installeren in een gebied dat voordien enkel door jagers en verzamelaars was bewoond. In de jaren 1980 en 1990 vond en onderzocht Marc Lodewijckx (KU Leuven) drie nederzettingen van deze gemeenschappen in Wange en Overhespen. Meer vondsten en vindplaatsen doken op tijdens archeologisch onderzoek in de afgelopen 20 jaar. Alle vondsten worden momenteel tegen het daglicht gehouden als deel van een ruimer archeologisch onderzoeksproject over de bewoning langs de Kleine Gete tussen de nieuwe steentijd en de middeleeuwen. In deze lezing worden de eerste resultaten van dat project, met betrekking tot die eerste boeren, gepresenteerd.

Locatie: Cultuurzaal in De Passant (Aen den Hoorn 12, 3440 Zoutleeuw)

Schrijf je hier in

Lezing 'Zoutleeuw,een stad in het nat' - 3 april 2024

De groei van een kleine nederzetting tot een bloeiende handelsstad aan de Kleine Gete is een middeleeuws succesverhaal. Het ontstaan van Zoutleeuw blijft nochtans veel vragen oproepen. Bestond ‘Leeuw’ al in de 7de eeuw? Waar lag de oudste kern? Wanneer en waar ontstond de rivierhaven, en wat leert de combinatie van archeologische en kerkhistorische gegevens over de prille handelsagglomeratie? Hoe situeert de groei tot stad zich in de context van de ontginningen en de vorming van nieuwe parochies in de Gete-regio? Wat was de impact van de nieuwe stad op de Getevallei en de Gete zelf? En omgekeerd: wat waren de gevolgen van de ontbossing voor het stadscentrum en de dorpen langs de vallei? Ontstond het Vinne als leverancier van turf voor brandstof? En tot slot: hoe kwam de stadsnaam aan zijn ‘Zout-’? Een nieuwe kijk op het middeleeuwse Zoutleeuw en zijn omgeving!

Locatie: Cultuurzaal in De Passant (Aen den Hoorn 12, 3440 Zoutleeuw)

Schrijf je hier in

Lezing 'Vestingstad Zoutleeuw in de Brabantse linie' - 24 april 2024

Na zijn succesvolle lezing in 2022 over Zoutleeuw als vestingstad, zoomt prof. dr. em. Piet Lombaerde deze keer uit naar de ruimere historisch-ruimtelijke context. Hij gaat daarbij specifiek in op de periode van de Spaanse Successieoorlog (1701-1713). De Franse overheersers pasten toen de vestingwerken van Zoutleeuw gedeeltelijk aan en schakelden de vestingstad in binnen de 'Brabantse linie'.

Locatie: Cultuurzaal in De Passant (Aen den Hoorn 12, 3440 Zoutleeuw)

Schrijf je hier in

Lezing 'Op de schop: veranderingen in landgebruik in de Getevallei, 19e - 20e eeuw' - 7 mei 2025

Dr. Eline Lathouwers neemt ons mee naar de Getevallei en de veranderingen in het landgebruik in de loop van de 19e-20e eeuw.

Locatie: Cultuurzaal in De Passant (Aen den Hoorn 12, 3440 Zoutleeuw)

Schrijf je hier in

Lezing 'De Getevallei, altijd in verandering' - 4 juni 2025

Door het complexe samenspel tussen mens en milieu te ontrafelen, creëren we inzicht in de geschiedenis van valleilandschappen. Hoe is het huidige cultuurlandschap tot stand gekomen? Hoe is het gebruik en beheer van valleigebieden doorheen de tijd geëvolueerd? Het beantwoorden van deze vragen stelt ons in staat om de duurzaamheid van het gebruik en beheer van valleigebieden vast te stellen. Bovendien biedt het ons handvaten om cultureel erfgoed in valleigebieden beter te beheren en behouden.

Schrijf je hier in