Verleden beleven - lezing 3

LEZING “Franciscus Ouwercx en het 17de-eeuwse oorlogsleed in onze grensstreek”Terug naar overzicht

31 mei 2022 | 20u00

Start

31 mei 2022 | 21u30

Einde

Gratis

prijs
Delen

We maken kennis met het Spaanse garnizoen te Zoutleeuw, via de figuur van Franciscus Ouwercx: bevelhebber op de Spaanse citadel van Zoutleeuw, geboren Brusselaar en Sint-Truidense poorter. De lege Spaanse kas dwong de troepen in Zoutleeuw te leven van het omliggende platteland. In het Loonse Haspengouw was de ‘Schadenfreude’ dan ook groot toen Franse troepen in 1678 het Spaanse garnizoen in Zoutleeuw overrompelde.

Praktische info

Datum: 31 mei '22 om 20u00

Locatie: GC De Passant (cultuurzaal) – Aen den Hoorn 12, Zoutleeuw

Deelname gratisinschrijven verplicht via info@ioedzuidhageland.be

Spreker: historicus Willem Driesen

Deze lezing kadert in de lezingenreeks Zoutleeuw en omstreken tijdens de “Nieuwe Tijd”

Onder het motto ‘verleden beleven’ neemt de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Zuid-Hageland ons mee op een historische ontdekking. Een reeks van vijf lezingen dompelt jou onder in onze streek tijdens de periode “Nieuwe Tijd”, de 16de tot 18de eeuw.

Over Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Zuid-Hageland

De Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Geetbets, Kortenaken, Landen en Zoutleeuw. Als IOED streven we naar een doordacht behoud en beheer van onroerend erfgoed, maar dat kunnen we uiteraard niet alleen. We brengen betrokken partijen en experts bij elkaar en creëren draagvlak voor het behoud en beheer van wat waardevol is. Door vandaag samen zorg te dragen voor ons erfgoed, geven we ons verleden een toekomst.

Meer info