De IOED neemt een belangrijke rol op in het (gemeenschappelijk) onroerend erfgoedbeleid op het grondgebied van Geetbets, Kortenaken, Landen en Zoutleeuw.
Onze werking situeert zich op verschillende lokale beleidsdomeinen binnen deze steden en gemeenten.
Omgevingsambtenaren hebben met heel wat regelgeving rekening te houden. Zo ook met de onroerenderfgoedregelgeving, die vrij complex is. Afhankelijk van het erfgoedstatuut van betreffend perceel of gebouw zijn er andere rechtsgevolgen.
Het erfgoedstatuut is te checken op geo.onroerenderfgoed.be.
De IOED heeft voor gemeentelijke diensten Omgeving een leidraad opgesteld bij het behandelen van vergunningsaanvragen of informatievragen. Hierin zetten we de procedures en regelgeving op vlak van onroerend erfgoed stapsgewijs uiteen, en geven we aan welke ondersteuning de IOED in elke fase kan bieden.
Bij informatievragen of vooroverleg …
Bij vergunningsaanvragen …
Bij handelingen die niet vergunningsplichtig zijn …
Bij Omgevingsbeleid en -planning …
We ondersteunen de gemeenten bij het beheer van hun eigen erfgoedpatrimonium …
Inventarisatie
Het in kaart brengen van het aanwezige onroerend erfgoed is een belangrijke basis voor lokaal of intergemeentelijk onroerenderfgoedbeleid. Als IOED actualiseren we bestaande inventarissen en doen we bijkomende inventarisaties of beschermingsaanvragen van aanwezig waardevol onroerend erfgoed.
Herbestemming
We ondersteunen onze lokale besturen in herbestemmingsprojecten van lokaal erfgoed. Zo zetten we actief in op de herbestemmingsvraagstukken van de vele parochiekerken in ons werkingsgebied.
Visieontwikkeling
We werken aan een intergemeentelijke visieontwikkeling over onroerend erfgoed en we stimuleren initiatieven om erfgoedzorg en ontsluiting te verankeren in het beleid.
We bouwen voor dit alles aan een netwerk van lokale en externe experts.
De IOED bouwt stelstelmatig haar kennis over het onroerend erfgoed in haar werkingsgebied uit. Die erfgoedlocaties en de daaraan verbonden verhalen uit ons verleden willen we met iedereen delen. We nemen dan ook een rol op in het ontsluiten van het lokale onroerend erfgoed voor inwoners en bezoekers. We werken hiervoor samen met met lokale erfgoedactoren, zoals erfgoedverenigingen en -vrijwilligers.
Permanente ontsluiting
We zetten in op permanente ontsluiting van sites en verhalen, vaak voortvloeiend uit onze andere activiteiten en projecten. Enkele realisaties:
Periodieke activiteiten
Daarnaast zetten we in op periodieke activiteiten rond onroerend erfgoed, zoals Open Monumentendag, Archeologiedagen, lezingen en andere. Hiervoor kan je een kijkje nemen bij 'evenementen' en 'agenda'.
IOED Zuid-Hageland | Aen Den Hoorn 1, 3440 Zoutleeuw | GSM 0468 34 43 96 | T 011 94 90 44 | info@ioedzuidhageland.be