Gaan we op zoek naar de identiteit van een streek, belanden we onmiskenbaar bij de hoeve. Vele bewoners vinden het behoud en de geschiedenis van de hoeve belangrijk. Toch ziet historisch onderzoek de hoeves vaak over het hoofd. Bovendien dreigt de historische hoeve verloren te gaan. Daarom willen de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Zuid-Hageland, Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) en Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) dit erfgoed in de kijker zetten via het project Fier op de hoeve van hier. We focussen hierbij op het werkingsgebied van de IOED Zuid-Hageland, namelijk Kortenaken, Geetbets, Zoutleeuw en Landen.
Het project kadert in het Europees Erfgoedjaar 2018. We krijgen hierdoor de nodige middelen voor onderzoek en acties naar hoeve-eigenaars en het brede publiek. Ook de provincie Vlaams-Brabant draagt bij aan dit project.
In de eerste fase deden we aan wetenschappelijk onderzoek. Naast een algemene studie naar hoeves in Geetbets, Landen, Kortenaken en Zoutleeuw, onderzochten we ook 9 specifieke cases, 9 hoeves van diverse slag. Dit resulteerde in een lijvig rapport over de historische hoeve in Zuid-Hageland in het algemeen, haar verleden, heden en toekomst.
Vanuit dit onderzoek ondersteunen we eigenaars van historische hoeves in de streek op 3 manieren. Ook na afloop van het project willen we met de opgedane kennis blijvend inzetten op de ondersteuning van eigenaars:
Voor het grote publiek zetten we de waarde van historische hoeves voor onze streek in de kijker zetten :
Ben je benieuwd naar het project? Of woon je misschien zelf in een historische hoeve en zit je met vragen? Contacteer dan zeker onze hoeve-experte van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG): claudia.houben@cagnet.be of erfgoedconsulent Tom Cornelissen (IOED Zuid-Hageland): tom.cornelissen@ioedzuidhageland.be
IOED Zuid-Hageland | Aen Den Hoorn 1, 3440 Zoutleeuw | GSM 0468 34 43 96 | T 011 94 90 44 | info@ioedzuidhageland.be