Dankzij europese steun groeien voedselbossen verder!

Met Europese steun en in samenwerking met burgers worden binnenkort opnieuw 'fruitige voedselbossen' ontworpen en aangelegd in het Hageland. Dit keer in Geetbets en Schaffen!Terug naar overzicht
Delen

Ja, zo timmeren Avansa Oost-Brabant, Velt, Natuuracademie, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab in 2023 verder aan de voedselbosbeweging in de regio. Lokale geïnteresseerden zijn welkom op 15 februari (Geetbets) en 21 maart (Schaffen) om mee de schouders te zetten onder de initiatieven. 

Een voedselbos? Dat is een productief ecosysteem, ontworpen door de mens naar het voorbeeld van een natuurlijk bos. Streefdoel is een plek met een natuurlijk functionerend ecologisch evenwicht. Het voedselbos wordt zo ingericht dat het zelf zijn vruchtbaarheid opbouwt zonder toevoeging van externe grondstoffen.

In 2022 hebben twee groepen gemotiveerde vrijwilligers mede dankzij het project Fruitige Voedselbossen in Scherpenheuvel-Zichem en Vissenaken zo'n community voedselbos ontworpen en aangeplant. 

Het Hageland is van oudsher een voedselbosachtig gebied. De naam verraadt het al: je vindt er hagen, bosjes, boom- en wijngaarden. Met het project Fruitige voedselbossen verzamelen we informatie over lokale, Hagelandse fruitvariëteiten die geschikt zijn voor aanplanting in voedselbossen.
Wat dacht je van een Calabasse de Tirlemont (peer), Brabanders (kers), Wijnbergperziken, Belle de Louvain (pruim) of een Sterappel?

Smakelijk en welkom!

AANGEPLANT IN 2022-2023
Voedselbos Zwaluweveld in Scherpenheuvel-Zichem.
Voedselbos Sint-Pietershof in Vissenaken.

OPSTARTEND IN 2023-2024
Voedselbos Biesembos in Geetbets  >> infoavond 15/02
Voedselbos Oosterlindeveld in Schaffen: Infoavond 21/03

Meewerken of op de hoogte blijven?

Neem contact op!

Pilootproject gefinancierd via LEADER Hageland+
  • LEADER staat voor ‘Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale’. Vrij vertaald betekent dat 'Locale actoren verbinden voor een leefbaar platteland'.
  • LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbinnen lokale actoren (gemeenten, OCMW’s, vzw's, overkoepelende organisaties …) subsidies kunnen aanvragen voor projecten ter ondersteuning van de noden van de eigen plattelandsregio.
  • LEADER werking Hageland+ is een vzw die middelen beheert en verdeelt van de provincie Vlaams-Brabant, het Vlaamse Gewest en de Europese Unie. Met die middelen ondersteunen ze plattelandsinitiatieven in het Hageland, die zo tot 60% cofinanciering kunnen ontvangen.
© Leader