De pastorietuin in Waanrode krijgt een makeover

Samen met kerkraad Kana-Kortenaken toveren we de pastorietuin om tot een 'Tuin van stilte'.Terug naar overzicht
Delen

De kerkraad Kana-Kortenaken wilt graag de pastorietuin van Waanrode omtoveren tot een 'Tuin van verstilling'. Een must in deze jachtige tijden!  Om het gehele proces in goede banen te leiden hebben ze beroep gedaan op Regionaal Landschap Zuid-Hageland.

Samen met de leden van de kerkraad hebben we de bestaande structuren en historische beplantingen in kaart gebracht en een nieuw plan opgemaakt. Er komen verschillende rustplekken en panelen met stilte teksten. Met de nieuwe plantenborder wordt de tuin een kleurrijk en geurrijk geheel.

 

De werken zijn gestart!

De plannen zijn klaar, de werken kunnen starten. Vorig jaar werd al een deel van de muur van de pastorij gerestaureerd. Deze maand is De Winning VZW gestart met de voorbereidende werken: verwijderen van ongewenste planten, het beheer van oude historische planten, herstellen van enkele hagen, het plaatsen van klimhulp voor klimplanten, het maaien van de boomgaard en planten van struiken en bomen. Ook de vijver werd onderhanden genomen: het maaien van de oevers en enkele struiken werden verwijdert.

© RLZH

Al vanaf het begin zijn er enkele enthousiaste vrijwilligers betrokken bij het project. Ze gaan de komende maanden de rozenperken snoeien, onkruid wieden in de plantenvakken en binnenkort helpen met het aanplanten van de plantenborders. Na de aanplant wordt de blote aarde bedekt met houtsnippers blijft de onkruidgroei en het onderhoud de eerste jaren beperkt. De paden worden opnieuw opgeharkt en aangewalst zodat deze opnieuw goed begaanbaar zijn.

We hergebruiken zoveel mogelijk houtafval, rond de composthoop komt een takkenwal. Dikker hout wordt verhakselt. Met de houtsnippers wordt er een nieuw wandelpad gemaakt tussen de oude beuken en de vijver.

Eén van de vrijwilligers heeft héél bloemrijke tuin en schenkt 450 vaste planten en/of bloembollen om te gebruiken in de plantenborders. Dit zorgt er voor dat we maar 620 vaste planten moeten aankopen.

Op maandag 4 april 2022 heeft de werkgroep een plantdag georganiseerd en worden alle vaste planten onder begeleiding van een medewerker van RLZH aangeplant. Kom gerust mee de handen uit de mouwen steken.

 

Meer nieuws