Een landschap vol verhalen

Fietsen en wandelen door Hoegaardse en Boutersemse landschappen vol verhalen - zondag 12 juniTerug naar overzicht
Delen

Op zondag 12 juni organiseren Natuurpunt Velpe-Mene (Natuurpunt Boutersem en Natuurpunt Hoegaarden) en Regionaal Landschap Zuid-Hageland fiets- en wandeltochten, vanaf de Sint-Ermelindiskerk in Meldert. De route leidt door een tot de verbeelding sprekend landschap, dat doet verwonderen door een grote variatie aan leefgebieden, dieren, planten en erfgoed. Onderweg krijgen deelnemers aan een aantal landschapsposten uitleg over wat deze streek zo uniek maakt, en kan er genoten worden van een aantal streekeigen verfrissingen. Zo zal er bv. pizza gebakken worden in een gerestaureerde bakoven, en kan je in de Jordaanvallei genieten van appelsap uit een ecologisch beheerde hoogstamboomgaard.

Onderweg kan, via de izi.TRAVEL app, ook naar een aantal audiofragmenten worden geluisterd die deel uitmaken van de route ‘Een Landschap Vol Verhalen’, gerealiseerd door Natuurpunt Velpe-Mene en Regionaal Landschap Zuid-Hageland , met steun van de gemeentes Boutersem en Hoegaarden. De geluidsfragmenten werden ingesproken door Thomas Cordie uit Boutersem, waarbij mensen aan het woord komen over deze streek, haar natuurlijke bewoners en erfgoed.

Routes

De volledige route is 27 km lang, maar er kan gekozen worden tussen verschillende kortere fiets- en wandellussen (vanaf 6 km). De volledige tocht leidt je over het plateau Meldert-Honsem, langs oorlogs- en vogelvluchten, een hoogstamboomgaard in de Jordaanvallei, het Domein van Kwabeek, de J. Tassinhoeve met gerestaureerde bakoven en de schitterende natuurgebieden Mene-Jordaan (ook even uitkijken vanop de Palloxtoren), Rosdel-Schoorbroekbeek en Meldertbos.

“Deze streek is op veel manieren uniek: met deze tocht, die langs enkele van de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen leidt, en de getuigenissen onderweg, wilden we ‘een ode’ brengen aan de indrukwekkende landschappen en erfgoed, aan alles wat hier leeft en aan de vele mensen die hierdoor gepassioneerd zijn en zich hiervoor inzetten”, zegt Kristine De Schamphelaere van Natuurpunt Boutersem.

“Al 50 jaar zetten we ons met Natuurpunt in voor de prachtige landschappen in deze streek. Dit leidde tot schitterende natuur in onder meer de beekvalleien, en tot pareltjes die zich soms midden in het dorp bevinden, zoals Meldertbos. Wat de corona-crisis ons zeker duidelijk heeft gemaakt, is dat nabijheid van waardevolle natuur vol grote en kleine verhalen ontzettend belangrijk is. De roots van de vereniging liggen in Boutersem en Hoegaarden, en dit landschap zetten we dan ook graag in de kijker, zegt Eddy Stas van Natuurpunt Hoegaarden.

“Ik ben er zeker van dat de fietsers verwonderd gaan zijn over de grote variatie aan landschappen, leefgebieden, dieren, planten en erfgoed die je op de tocht ontdekt” vult Elien Van hunsel aan. “Als Regionaal Landschap Zuid-Hageland werken we aan het behouden en versterken van natuur, erfgoed & streekidentiteit. Het is fijn om op deze boeiende manier het landschapsverhaal te kunnen delen.”

Vertrekplaats: Sint-Ermelindiskerk, Meldert, Hoegaarden (algemene info, kaartjes met route, info kinderzoektocht onderweg, versnapering)

Vrij vertrek: fietsers en wandelaars tussen 10u en 15u (! ook de fietsroute gaat deels over onverharde paden (kasseien, onverharde veldwegen))

Landschapsposten onderweg: 14u - 17u

Izi.Travel app: Je kan via de izi.Travel app de route ‘Een Landschap vol Verhalen’ op je gsm downloaden om onderweg naar geluidsfragmenten te luisteren met boeiende bijzonderheden over de streek. Je kan deze route downloaden, evenals een KML of GPX-bestand.  Deze audio route beschrijft de volledige lus van 27km. Uiteraard kunnen delen van de lus gevolgd worden. Bij de start in Meldert zullen kaartjes met mogelijke deellussen en aanduiding van de landschapsposten ter beschikking worden gesteld.

© Kristine De Schamphelaere
© Kristine De Schamphelaere
© Kristine De Schamphelaere