Fruitige voedselbossen in het Hageland

Het Hageland krijgt vier nieuwe ‘Fruitige voedselbossen’! Het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling LEADER Hageland+ kende zijn steun toe voor het pioniersproject.



Delen

Voedselbossen zijn hot!

De groeiende bezorgdheid voor het klimaat zet voedselbossen terecht op de agenda. Waar we voedsel telen en de manier waarop, spelen immers een substantiële rol in de aanpak van de crisis. Steeds meer mensen zijn zich daar bewust van. De actiebereidheid groeit en velen staan klaar om opnieuw samen voedsel te produceren.

Een voedselbos is een productief ecosysteem. Het wordt door de mens ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijke bosrand waarvan delen als voedsel kunnen dienen. Voedselbossen leveren een significante bijdrage aan het robuuster maken van het hele voedselproductiesysteem, de verhoging van de biodiversiteit en de versterking van het sociaal weefsel.

Hoe kunnen Hagelandse burgers samen fruitige voedselbossen aanplanten en beheren en zo de biodiversiteit verhogen én het sociale weefsel versterken?

Samen pionieren

Op de vraag hierboven willen we met het project 'Fruitige Voedselbossen' antwoorden formuleren. Avansa Oost-BrabantVeltNatuurpunt CVNRegionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab zetten er samen de schouders onder.

Op vier locaties in het Hageland

Op 4 locaties in het Hageland zullen burgers hun eigen, lokale voedselbos kunnen aanleggen. Ze krijgen via de verschillende partners expertise aangereikt: over de grond, het proces en de Hagelandse fruitvariëteiten afgestemd op de lokale nood. Elk voedselbos schrijft een eigen verhaal en stelt zijn plek open om dat verhaal te delen en te laten groeien. In dialoog met omliggende landbouwers, buurtbewoners, fruittelers … worden activiteiten georganiseerd om het thema te doen leven. Het partnerschap ondersteunt dat alles en zet daarmee de voedselbosbeweging in het Hageland op de kaart.

Bouwen aan een lokale voedselcommunity

In 2022 starten we met trajecten in Scherpenheuvel-Zichem en Vissenaken. De terreinen zijn er al. Nu nog een bonte groep mensen!

Wil je graag mee je handen uit de mouwen steken? Laat het ons weten via onderstaand formulier en je wordt uitgenodigd op de eerste samenkomst.

Ik ben nieuwsgierig
© Avansa Oost-Brabant
© RLZH

GEZOCHT: publieke grond

In 2023 willen we graag een voedselbos aanleggen op stuk landbouwgrond van een gemeente, OCMW, kerkfabriek, abdij, woonzorgcentrum ... We geloven dat deze publieke plekken heel geschikt zijn om gemeenschappen te vormen waarbij gedeeld eigenaarschap centraal staat. Zo kunnen ook meer kwetsbare groepen toegang krijgen tot alles wat het voedselbos te bieden heeft. Ken jij een geschikte plek? Weet je welk bestuur of parochie ervoor open staat? Jouw hulp is welkom!

Neem contact op met Katrien van Avansa
Pilootproject gefinancierd via LEADER Hageland+

LEADER staat voor ‘Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale’. Vrij vertaald betekent dat 'Locale actoren verbinden voor een leefbaar platteland'.

LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbinnen lokale actoren (gemeenten, OCMW’s, vzw's, overkoepelende organisaties …) subsidies kunnen aanvragen voor projecten ter ondersteuning van de noden van de eigen plattelandsregio.

LEADER werking Hageland+ is een vzw die middelen beheert en verdeelt van de provincie Vlaams-Brabant, het Vlaamse Gewest en de Europese Unie. Met die middelen ondersteunen ze plattelandsinitiatieven in het Hageland, die zo tot 60% cofinanciering kunnen ontvangen.

Met de steun van Leader