Hennep geoogst in de Getestreek!



Delen

Zeven landbouwers uit Geetbets, Linter, Tienen, Hoegaarden en Landen experimenteren met de teelt van hennep. Ze zaaiden 15 hectare landbouwgrond in met gecertifieerde zaden. Hennep biedt mogelijkheden voor de diversificatie van de teelten en voor de aanpassing van de landbouw aan de klimaatverandering.

lees eerder nieuwsbericht over hennep

Zeven landbouwers uit de Getestreek testen hennep uit als vezelteelt. Hennep is een droogteresistente en zuinige teelt: bestrijdingsmiddelen en bewerkingen tussen zaai en oogst zijn niet nodig. Bovendien wortelt de plant diep en zorgt ze voor koolstofopbouw in de bodem. In de nodige klimaatadaptatie kan hennep een belangrijke rol spelen!

In mei gingen de zaadjes de grond in, in juni al kon je je rechtstaand tussen de planten verstoppen, zo snel groeiden ze! Eind augustus was het tijd voor de oogst. Tijdens het demomoment dat onze collega en trekker van het project Maud op 29 augustus organiseerde, wisselden de landbouwers hun ervaringen uit. We leerden wat bij! Zo blijkt een fijn zaaibed cruciaal voor de hennepplant en moeten plastieken kraaien na inzaai ingeschakeld worden om de echte kraaien weg te houden.

Na het oogsten blijft de hennep op het veld liggen om te roten. Via dat rootproces worden vezels en scheven onderscheiden. De hennep genoeg met rust laten en twee à drie keer omkeren, en de juiste hoeveelheid zon en vocht zijn daarvoor essentieel!

Binnenkort wordt de hennep in balen geperst. Daarna verwerkt EXIE de hennepscheven samen met kalk, water en additieven tot natuurlijk isolatiemateriaal voor in de bouw.

De vezels van sommige hennepvariëteiten worden gebruikt in de textielindustrie, maar de dichtheid van inzaaien moet dan hoger zijn zodat de stengels niet te dik en te houterig worden.

Wat is 'roten'?

Het rootproces is nodig om de vezels en de scheven te scheiden. De ‘scheven’ zijn de harde, houtige delen van de stengel. Er bestaan verschillende rotingsmethodes. Op onze hennep wordt ‘dauwroten’ toegepast. Daarbij blijft het gewas na de oogst op het veld liggen. Dat geeft micro-organismen de kans om de pectine af te breken waarin de vezels ingebed zijn. Afwisselende uitdroging en bevochtiging van de stengels is hierbij cruciaal. De roting duurt zo’n 3 weken, afhankelijk van het weer. In die periode wordt de hennep 2 à 3 keer gedraaid zodat de roting gelijkmatig gebeurt. Je kan het goed zien wanneer het rotingsproces klaar is: de stengels hebben dan een grijze kleur, en de vezels lossen gemakkelijk van de scheven.

Hieronder zie je een foto van hennepstengels die op het veld liggen voor het roten.

© RLZH - hennepveld
© RLZH - hennep in bloei
© RLZH - roten

Bedankt aan onze landbouwers, de Getegemeenten, de Bodemkundige Dienst van België, EXIE, Departement Landbouw en Visserij en VLM voor alle steun!

Dit project kadert in het programma Water+Land+Schap.