Regionale Landschatten in de kijker!
De traditionele houtgestookte bakoven heeft een lange geschiedenis. Het welbekende model met ovenvloer en koepel bestaat al minstens 4000 jaar. Tot het midden van de 20ste eeuw hadden tal van hoeves in de regio nog een actieve bakoven. Wanneer men zelf geen bakoven had, kon men zijn brood laten bakken bij een buur of in de gemeenschappelijke dorpsoven.
De hoeve J. Tassin in Willebringen (Boutersem) had zo’n oven waar meerdere families één keer per week hun brood bakten. De huidige eigenaars, Bart en Inge, en Regionaal Landschap Zuid-Hageland sloegen de handen in elkaar om dit erfgoed een nieuw leven in te blazen. In de historische Tympelhoeve, waarvan sommige delen dateren uit de 16de eeuw, kan de eeuwenoude bakoven nu opnieuw gebruikt worden.
Projectperiode: 2017-2018
Waar? Willebringen, Boutersem
Aannemer: Reizend bakhuis
Met de steun van Provincie Vlaams-Brabant, dienst Erfgoed.
De oven was in slechte staat. Enkel het ovenfront en de schouw bleven over.
Tijdens de afbraak van de schouw werd een baksteen met een pootafdruk van een hond gevonden.
Een betonnen ovenstoel met daarop een vloer van vuurvaste tegels.
De ovenkoepel wordt
gemetst in speciaal geselecteerde bakstenen met een leemvoeg. Nu dat de eerste lagen er staan, wordt er een mal in zand gemaakt. Dan kan er pas verder gemetst worden. Als de ovenkoepel klaar is, wordt de mal via de ovendeur verwijderd.
Rond de bakstenen koepel wordt een frame gevlochten met hazelaar- en wilgentwijgen. Dit geeft extra stevigheid.
De buitenzijde van de koepel wordt afgewerkt met een extra isolerende laag: een mix van stro, leem en paardenurine.
2023 wordt een jaar met een schatkist aan ontdekkingen in jouw regionaal landschap. Van tips om groene vingers bij af te likken tot activiteiten waarvoor je met plezier in je vrije tijd snoeit!
Wil jij ook de vruchten plukken van onze verzamelde know-how? Blijf dan op de hoogte via nieuwsberichten en volg ons op onze facebookpagina.