Ontdek de regionale landschatten van februari



Delen

Februari laat je beknotten

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Ze hebben echter regelmatig onderhoud nodig: afhankelijk van de soort knot je een boom het best elke 5 tot 9 jaar. Anders kan de boom afsterven, met een enorm verlies voor onze biodiversiteit en ons landschap tot gevolg. Helaas heeft niet elke eigenaar genoeg kennis of tijd om een boom op een correcte manier te knotten. Met Goed Geknot linken we eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters. Knotters zorgen voor een gratis snoeibeurt en krijgen in ruil het brandhout mee naar huis. Zo zorgen we voor goed en regelmatig onderhoud zodat knotbomen verder blijven bestaan als verblijfplaats voor dieren en als belangrijk onderdeel van ons landschap en natuurlijk erfgoed.

Lees het artikel
© Pieter-Jan Alles
© Regionale Landschappen
© Regionale Landschappen
© Regionale Landschappen

Ontdek de #regionalelandschatten uit onze regio!

Vrijwillig knotteam krijgt opleiding

Het vrijwillig knotteam actief in Gemeente Linter, onder deskundige begeleiding van boomverzorgers De Beer en De Vos.

11 beschermde knotbomen in Glabbeek

Ook bomen en struiken zijn erfgoed! En kunnen beschermd worden. Zo zijn er in Glabbeek (Bergeveldstraat) 8 knoteiken, 2 knotwilgen en 3 knotessen beschermd als monument.


Plant je eigen knotwilg.

Wil je graag een knotwilg? Hier zijn enkele tips om er zelf één te planten:

Wat heb je nodig?
• Wilgenpoot = tak van ongeveer 5 jaar oud, diameter 6cm. De benodigde lengte van de poot hangt af van hoe hoog je de boom wil knotten
• Grondboor die net iets smaller is dan de poot

Aan de slag:
• Knip alle zijtakken van de poot
• Snij de onderkant schuin af
• Best maak je plantgat 25cm minder diep. De laatste 25 cm duw je de poot verder in de grond.
• Stop de poot een 50cm in de grond.

Daarna volg je de stappen zoals op de tekening.

Voor andere boomsoorten werkt het eenvoudige ‘tak-in-de-grondprincipe’ helaas niet. Wil je dus een es, eik, haagbeuk, … e.d. planten dan moet je starten met beworteld plantgoed.

Lees meer in onze brochure ‘Knotbomen, knoestige knapen – praktische gids'

2023 wordt een jaar met een schatkist aan ontdekkingen in jouw regionaal landschap. Van tips om groene vingers bij af te likken tot activiteiten waarvoor je met plezier in je vrije tijd snoeit!

Wil jij ook de vruchten plukken van onze verzamelde know-how?  Blijf dan op de hoogte via nieuwsberichten en volg ons op onze facebookpagina.

© Regionale Landschappen