Sinds 2016 heeft Regionaal Landschap Zuid-Hageland een Loket Onderhoud Buitengebied. Dit Loket geeft advies over landschapsbeheer aan gemeenten, maakt beheerplannen op en coördineert jaarlijks ook meer dan 4000 uren groenjobs voor landschapsbeheer in de open ruimte. Jaarlijks organiseert het Loket ook opleidingen voor gemeentelijke groendiensten. Landschaps- en biodiversiteitsversterking zijn hierbij steeds de leidende principes.
De laatste jaren groeide de vraag vanuit de gemeenten van Zuid-Hageland om in te zetten op kleinschalige onthardingsprojecten in de bebouwde ruimte. In die context ondervonden we de nood om te kijken naar verschillende aanplantingsvormen in plantvakken. Daarnaast komt er regelmatig vraag om advies vanuit de gemeente over vaste planten die het goed doen in tijden van klimaatverandering en die niet te intensief beheerd moeten worden.
Samen met Inverde en lesgever Wim Collet bokste het regionaal landschap in 2024 daarom een tweedaagse opleiding voor deskundigen ‘groen’ van de gemeenten en steden in elkaar: ‘plantenkeuze in de publieke ruimte’.
De opleiding bestond uit twee luiken: op de eerste dag lag de focus op het gebruik van meerjarige vaste planten in plaats van éénjarigen. Deze laatsten vragen echter een intensief beheer. Binnen de opleiding werd dan ook een pleidooi gehouden voor meerjarige vaste planten die de biodiversiteit bevorderen, een gezonde groei vertonen, weinig beheer vragen en esthetisch interessant zijn.
De groep ging samen in de regio ook een aantal plantvakken (klein en groot) bekijken en analyseren. Een aantal deelnemers stuurden op voorhand al foto’s door van plantvakken uit hun gemeenten, die tijdens de opleiding aan een grondige analyse onderworpen werden.