In 2017 kochten Maarten Stillaert en Julie Lauwers de windmolensite in Willebringen. De ‘Molen Laermans’ of ‘Molen Wits’ is genoemd naar de vroegere molenaars. In de molen wordt geen graan meer gemalen maar de stenen windmolenromp vormt wel nog een opvallend element in het landschap en herbergt nog heel wat verhalen uit het verleden.
“We werden verliefd op de rijke geschiedenis van de molen en wilden van het begin de molenromp in stand houden en in zekere mate herstellen. Dankzij het 360° erfgoedproject met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de provincie Vlaams-Brabant is het herstel in een stroomversnelling geraakt’, vertelt Maarten Stillaert”.
“Via de 360° erfgoedprojecten zetten we verschillende soorten erfgoed in Vlaams-Brabant in de kijker. Ik ben blij dat er zo’n diversiteit is en dat er nu aandacht gaat naar een molenromp. Het is interessant dat ook niet meer functionerende molens of onderdelen toch bewaard blijven.” zegt Tom Dehaene, gedeputeerde erfgoed provincie Vlaams-Brabant.
Joachim Lambrechts van Regionaal Landschap Zuid-Hageland vult aan: “In dit project combineerden we werken aan de molen zelf met aanplantingswerken rond de molen. In de molen werd vooral gewerkt aan de houten balken, vloeren en poort zodat de molen veilig toegankelijk blijft, maar mét behoud van zo veel mogelijk authentieke elementen. In de omgeving van de molen werden 2 hoogstamboomgaarden, een houtkant en enkele heggen aangeplant. Hierbij werd er over gewaakt dat de voornaamste zichten op de windmolen gevrijwaard blijven, zodat de passerende wandelaars en fietsers van het zicht op de molen in een groen kader kunnen genieten.”
De bouwkundige werken werden uitgevoerd door Hoecksteen en de aanplantwerken door de Nationale Boomgaardenstichting.