Top vijf meest bestelde fruitbomen

Kan jij moeilijk kiezen welke fruitbomen je wil planten in je tuin? Laat je inspireren door de keuzes van anderen die je al voor gingen. We hebben voor jou de vijf meest bestelde fruitbomen van onze samenaankoop in 2021 op een rijtje gezet. Terug naar overzicht
Delen

1. Appel - Reine des reinettes

Reine des reinettes is een oud appelras en was al bekend voor 1700. Deze appel is één van de originele appels die gebruikt wordt in Tarte Tatin (een klassieker uit de Franse keuken, een soort omgekeerde appeltaart). De boom gaat vrij vroeg in productie en heeft ook een goede opbrengst. De appel heeft een oranjegele kleur met rode strepen.  Het is een vaste, sappige en licht zurige appel, de ideale appel om uit het vuistje te eten. Bestuivers: Keuleman, Reinette Etoilée (sterreinette). 

2. Perzik – Fertile de septembre 

Perziken moeten op een warme en zonnige plaats worden geplant, liefst beschut tegen de koude noorden- en oostenwind. Ze houden eerder van een lichter doorlatende bodem, je plant ze beter niet op een zware klei-leemgrond.  Fertile de septembre is minder gevoelig voor bladkrulziekte. Door de latere bloei ook minder kans op schade door nachtvorst. Deze boom draagt zoete, aromatische middelgrote vruchten. Een zelfbestuivend ras! 

3. Pruim – Mirabelle de Nancy 

Mirabelle de Nancy is een zeer oud pruimenras dat rond 1500 uit Azië werd geïmporteerd. Het duurt enkele jaren voor deze boom vruchten draagt, maar daarna heeft hij een goede opbrengst. Deze pruim is klein en heeft een goudgele kleur, de typische ‘mirabel’. Het is een zoete pruim, vers erg lekker maar ook geschikt voor inmaak en desserts. Bestuivers: in principe is deze mirabel zelfbestuivend, maar de boom wordt ook bestoven door Altesse Double, Belle de Louvain, Queen Victoria, Reine Claude d'Althan, Reine Claude d' Ouillins.

4. Appel – Court Pendu Rosat 

Court Pendu Rosat heeft een onzeker afkomst maar bestaat al zeker meer dan 350 jaar. Het is een middelgrote, roodachtige, afgeplatte appel met een zoete en lichte zure smaak. Het is een ideale eetappel maar met zijn hoge suikergehalte is hij ook geschikt voor sprankelende ciders. Bestuivers: zelfbestuivend, Reinette Etoilée.

5. Appel – Reinette Etoillée 

Reinette Etoillée, ook wel sterreinette of sterappel genoemd, is ontstaan rond 1830 in Zuid-Limburg of Luik. Deze boom draagt wat later vruchten en is soms beurtgevoelig, het ene jaar draagt hij veel vruchten, het andere jaar weinig tot geen vruchten.  Het is een friszure, knapperige appel. Je kan hem uit het vuistje eten. Wil jij ooit sap laten persen, dan is deze boom een echte aanrader.

 

© RLZH - Reine des reinettes
© RLZH - Court Pendu Rosat
© RLZH - Reinette Etoillée/sterappel

Bekijk alle andere fruitbomen

Deze vijf fruitrassen zijn slechts een greep uit ons uitgebreide aanbod. Nieuwsgierig welke fruitbomen, loofbomen, haagpakketten en klimplanten wij nog te bieden hebben? Ga dan via de onderstaande knop naar het overzicht. 

Ontdek het volledige aanbod!