Fruitige voedselbossenDelen

Over het project

Biodivers en klimaatvriendelijk voedsel produceren? Voedselbossen zijn een hot, slim en future proof landbouwalternatief. Klaar om op vier nieuwe locaties in het Hageland fruitige bossen uit de grond te stampen?

Met de steun van LEADER Hageland+ willen Avansa Oost-Brabant, Velt, Natuurpunt CVN, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab zetten de komende twee jaar de voedselbosbeweging een duwtje in de rug geven.

Hoofddoel is om op vier plekken in het Hageland een nieuw lokaal gedragen voedselbos tot stand te brengen. En daarnaast wordt getimmerd aan een lerend netwerk om fruitige kennis op te doen en te delen. 

Projectinfo

Projectperiode: September 2021 - december 2023

Waar?: Vissenaken (Tienen)

Partners: Avansa Oost-Brabant, Velt vzw, Natuurpunt CVN, Commons Lab Antwerpen, Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Met de steun van:

LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbinnen lokale actoren (gemeenten, OCMW’s, vzw's, overkoepelende organisaties …) subsidies kunnen aanvragen voor projecten ter ondersteuning van de noden van de eigen plattelandsregio.

 

Fruitig voedselbos in Vissenaken

Rogier en Carolina kochten een jaar geleden hun huis met 1ha weide in Vissenaken. Hun droom is om dit grasland om te vormen tot een eetbare plek waar het wemelt van biodiversiteit. Daarom lieten ze recent een poel graven en planten ze hagen aan als windbreker en vogellokker. Het terrein zelf willen ze graag samen met anderen ontwerpen en beheren, de oogst samen proeven en verwerken.

© RLZH