Erfgoedparels herstellen

Wie goed zoekt, die vindt. Het landschap in ons werkingsgebied herbergt heel wat verborgen kleine bouwwerken uit het verleden die onze aandacht verdienen.



Delen

Over het project

Het landschap in ons werkingsgebied herbergt heel wat verborgen kleine bouwwerken uit het verleden: een kapelletje met eeuwenoude traditie, een verzakte grenspaal, een kasseiwegje waarop de Romeinen hun karren nog voerden of een toegangspoort die meerdere generaties zag passeren. Vaak schuilt achter deze bouwsels een mysterieus verhaal. Deze bouwkundige elementen bepalen mee de identiteit van deze streek. Ze verdienen onze aandacht en vaak een fikse opknapbeurt.

Projectinfo

Projectperiode: doorlopend

Waar?: Op verschillende plekken in ons werkingsgebied

Met de steun van: Deze projectwerking wordt ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant, dienst Erfgoed. Zo lanceerden zij het project '360° erfgoed'', waarin een herstelproject van klein bouwkundig erfgoed wordt gecombineerd met een betere integratie in het landschap. 

Overzicht projecten

© RLZH

Poorten in Neerlinter (Linter)

De kasteelpoort en de weidepoort vormen een samenhorend koppel en werden gerestaureerd. De poel en de haag werden hersteld. De oude hoogstamboomgaard kreeg herstelbeheer en er werden extra hoogstamfruitbomen aangeplant. 

Projectperiode: 2019 - 2020 | Partners: Gemeente Linter, Monumentenwacht, De Melkerhei en eigenaar kasteelpoort.

Bakoven van hoeve J. Tassin

De traditionele houtgestookte bakoven heeft een lange geschiedenis. Het welbekende model met ovenvloer en koepel bestaat al minstens 4000 jaar. Tot het midden van de 20ste eeuw hadden tal van hoeves in de regio nog een actieve bakoven. Wanneer men zelf geen bakoven had, kon men zijn brood laten bakken bij een buur of in de gemeenschappelijke dorpsoven.

De bakoven van hoeve J. Tassin in Willebringen (Boutersem) had zo’n oven waar meerdere families één keer per week hun brood bakten.  De huidige eigenaars, Bart en Inge, en Regionaal Landschap Zuid-Hageland sloegen de handen in elkaar om dit erfgoed een nieuw leven in te blazen. In de historische Tympelhoeve, waarvan sommige delen dateren uit de 16de eeuw, kan de eeuwenoude bakoven nu opnieuw gebruikt worden.

Heropbouw in beeld:

© RLZH
© RLZH

Kapel Sint-Odulphus in Zoutleeuw

Precies 150 jaar na de bouw werd de kapel grondig opgeknapt en de omgeving omgevormd tot een aantrekkelijke plek om te rusten, bezinnen en genieten van het landschap.

Projectperiode: 2017 - 2019 | Partners: stad Zoutleeuw

Sint-Barbarakapel in Kumtich (Tienen)

Kumtich heeft een bijzondere plaats in de spoorweggeschiedenis. Hier werd immers de eerste spoorwegtunnel van België en zelfs van het Europese vasteland gebouwd! De tunnel is er niet meer, maar de kapel die werd opgericht naar aanleiding van de bouw van de tunnel nog wel.

Het waren de bouwers van de tunnel die de Sint-Barbarakapel oprichtten (in 1836-1837) als dank aan de heilige Barbara voor haar bescherming tegen ongelukken.

Projectperiode: 2016 - 2017 | Partners: stad Tienen

© RLZH
© RLZH

Kapel van Attenrode in Glabbeek

De kapel de l’Escaille te Attenrode is een historisch waardevolle kapel, daterend uit 1648 en heropgebouwd in 1881. Door uitblijven van beheer was de kapel wat in verval geraakt en was ze niet meer toegankelijk.

De restauratiewerken aan de kapel (dakwerken, voegwerken, bepleisteren en verven interieur, restauratie deuren, …) werden gecombineerd met de herinrichting van de directe omgeving (creëren van een ommegang begrensd door taxushaag, aanleg drainage, plaatsing leuning en zitbank, …).

Projectperiode: 2015 - 2016 | Partners: gemeente Glabbeek en private eigenaar

Bethaniakapel in Zoutleeuw

Herinrichting van de omgeving van de beschermde 17de eeuwse Bethaniakapel. Niet alleen de kapel is bijzonder maar ook de ligging in een landschap waar de tijd lijkt stil te staan. Door sommigen het mooiste plekje van Zoutleeuw genoemd.

De kapel is gelegen aan het kruispunt van de Oude kassei en de Kruisveldstraat, tussen knooppunt 37 en 38 van het Wandelnetwerk Getevallei.

Projectperiode: 2012 - 2014 | Partners: stad Zoutleeuw, VPW gewest Zoutleeuw en Vrienden van Zoutleeuw vzw

© RLZH