Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Zuid-HagelandDelen

Samen erfgoed een toekomst geven

Wie in de streek op pad gaat, ontdekt  schitterende en vaak onbekende erfgoedparels. Denk maar aan de vele kapelletjes, prachtige landschappen en dorpsgezichten, kerken, hoogstamboomgaarden, historische hoeves, kastelen, eeuwenoude bomen en hagen.  Ook onder de grond zijn er sporen uit ons verleden terug te vinden zijn.

Dit onroerend erfgoed op een weloverwogen manier zo goed mogelijk bewaren voor de komende generaties is het doel. Geetbets, Kortenaken, Landen en Zoutleeuw slaan  de handen in elkaar. Ze  verenigde zich in de IOED Zuid-Hageland. IOED staat voor Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst en werkt rond archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed. Deze samenwerking  zorgt ervoor dat het talrijke onroerend erfgoed in het gebied behouden blijft, versterkt wordt en dichter bij de mensen komt.  Er is ook een tweede IOED actief in het werkingsgebied van het Regionaal Landschap. De gemeenten Linter , Tienen, Glabbeek, Hoegaarden (en Bierbeek) vormen samen IOED Portiva.

De IOED ondersteunt beheerders en eigenaars van beschermd of waardevol onroerend erfgoed. Daarnaast  krijgen gemeenten ondersteuning bij het behoud en beheer van hun eigen onroerend erfgoed en het onroerenderfgoedbeleid.  Met projecten, evenementen en acties tonen hoe prachtig onze streek is en hoe belangrijk het is om het onroerend erfgoed te blijven koesteren. Er is een nauwe samenwerking met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de heem- en geschiedkundige verenigingen in de vier gemeenten.

 

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappelijk erfgoed

Meer info over IOED Zuid-Hageland?

Download de kennismakingsfolder