Knotteam



Delen

In onze regio schuilt een grote rijkdom aan knotbomen. Een beeld dat iedereen wel kent zijn de talrijke knotwilgenrijen in het valleilandschap, maar wie verder speurt kan nog minstens 20 andere knotsoorten ontdekken in Zuid-Hageland. Eeuwenoude knothaagbeuken, enorme essenstoelen, monumentale knoteiken,… Deze landschapselementen bepalen mee de identiteit van het Hageland. Om ze te kunnen behouden moeten we ze geregeld blijven knotten. Heb je knotbomen, houtkanten,… die om onderhoud vragen? Zie je het zelf niet zitten om dit aan te pakken? Ben je op zoek naar brandhout en wens je zelf aan de slag te gaan als vrijwillige knotter?

Waarom knotten we knotbomen?

Vroeger voor het takkenhout dat voor brand- en geriefhout gebruikt werd, nu omdat ze heel wat natuur- en landschapswaarde hebben. Knotbomen zijn al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Zuid-Hagelandse cultuurlandschap. De jongste decennia dreigen deze door de mens gevormde bomen echter uit ons landschap te verdwijnen. Indien ze niet meer geknot worden, kunnen ze openscheuren onder het gewicht van de takken. 

© RLZH

Knotter gezocht!

Een knotter is iemand die op vrijwillige basis zich regelmatig met het nodige enthousiasme wil inzetten voor de natuur en het landschap in Zuid-Hageland. Hij bezit de kennis over landschapsbeheer of de motivatie om hierrond iets bij te leren via de opleidingsmomenten. Een knotter komt gratis knotbomen, houtkanten terugzetten in ruil voor het brandhout. Dunnere takken worden verzameld en worden verwerkt door de eigenaar.

Het knotteam van Regionaal Landschap Zuid-Hageland is werkzaam in de volgende gemeenten: Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw

Wij werken verder aan de uitbouw van ‘knotteams’ en wil zich engageren voor het combineren van vraag en aanbod, een ondersteunende opleiding rond snoei en veiligheid en de mogelijkheden rond verzekering en groepsaankoop nagaan.

Eigenaar van knotbomen

Heb je knotbomen, houtkanten,… die om onderhoud vragen? Zie je het zelf niet zitten om dit aan te pakken? Geef ons een seintje. Wij kunnen je in contact brengen met knotters van ons knotteam die gratis aan de slag gaan in ruil voor het brandhout.

Onze knotteams voeren geen regulier tuinwerk uit maar focussen zich enkel op landschapsonderhoud. Wij gaan na of de aanmeldingen ontvankelijk zijn en verdelen het werk onder de leden van het knotteam. Zij nemen contact met u op om de werken te komen uitvoeren. De uiteindelijke beslissing om de werken al dan niet uit te voeren ligt bij de vrijwilligers zelf.

Contactpersoon

Heb je knotbomen, houtkanten,… die om onderhoud vragen? Ben je op zoek naar brandhout en wens je zelf aan de slag te gaan als vrijwillige knotter in het knotteam. Met al je vragen omtrent het knotteam kan je terecht bij Maarten Vanderhallen, maarten.vanderhallen@rlzh.be , 0468 26 34 58