Erfgoed ontdekken

We duiken de geschiedenis en vertellen je graag het verhaal over enkele opmerkelijkheden in ons landschap.Delen

Afgelopen projecten

© RLZH

Fier op de hoeve van hier

Gaan we op zoek naar de identiteit van onze landeljike streek, belanden we onmiskenbaar bij de hoeve. Vele bewoners vinden het behoud en de geschiedenis van de hoeve belangrijk.  Ze typeert onze plattelandsdorpen. Toch ziet historisch onderzoek de hoeves vaak over het hoofd. Bovendien dreigt de historische hoeve verloren te gaan. We sloegen de handen in elkaar om dit erfgoed in de kijker te zetten.

In samenwerking met Intergemeentelijke Onroeren Erfgoeddienst Zuid-Hageland , Centrum Agrarische Geschiedenis en de gemeenten Landen, Kortenaken, Zoutleeuw. Met de steun van Europees Erfgoedjaar 2018 en Provincie Vlaams-Brabant

Bekijk de publicatie

Tiense suiker en de ijzerenweg

We graven in het verleden van de Tiense suiker en leggen de relatie met de spoorlijnen en het landschap. Een historische studie vormt de basis voor een publieksbrochure en een reeks infoborden over dit boeiend stuk Tiens erfgoed.

In samenwerking met Tiense Suikerrafinaderij,Stad Tienen en met de steun van Provincie Vlaams Brabant

Bekijk de publicatie
© RLZH

© RLZH

Kasteelsite Boutersem

In de Velpevallei tussen Roosbeek en Butsel ligt een goed bewaard geheim: hier stond ooit een majestueus kasteel. Sinds juni 2015 komt de kasteelsite terug tot leven.

In samenwerking met gemeentebestuur Boutersem, heemkundige kring Velpeleven, provincie Vlaams-Brabant, ANB, e.a., met de steun van Provincie Vlaams-Brabant

Bekijk de publicatie