Schaduwbomen in veeweiden

Schaduwbomen in veeweiden

Aanplant van bomen en struiken als beschutting en voeding voor het vee.Delen

Over het project

Tijdens de hittegolven van de voorbije jaren werd de nood aan beschutting voor runderen en andere begrazingsdieren extra duidelijk. Op vele plaatsen zochten de koeien, schapen en paarden de schaduw op. Regionaal Landschap Zuid-Hageland start daarom een project op om extra bomen en struiken in veeweides aan te planten.

Naast de verkoeling die ze bieden in hete periodes en beschutting bij gure weersomstandigheden zorgen bomen ook voor een betere waterinfiltratie en halen ze water uit diepere lagen. Bladeren en twijgen bieden een aanvulling op het rantsoen: ze zijn een bron van eiwitten, mineralen en sporenelementen met een positief effect op de vertering en gezondheid.

In september 2023 besliste de Vlaamse regering dat beschutting voor alle weidedieren verplicht zal worden. De verplichting zal vermoedelijk in 2024 decretaal worden vastgelegd en ingaan vanaf 2029. Naast tijdelijke of permanente schuilhokken kunnen eigenaars hiervoor ook gebruik maken van natuurlijke beschutting.

We zien hier een win-win voor boer en natuur: meer biodiversiteit op de weide, een mooier landschap en meer comfort voor de dieren.

Projectinfo

Projectperiode: 2021 - 2024

Waar?: Ons volledige werkingsgebied

Partners: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek

Met de steun van Provincie Vlaams-Brabant 'Duurzaam biodiversiteitsproject'

Gesubsidieerd aanplantproject

Met het project ‘schaduwgroen in veeweides’ planten we tussen 2021 en 2024 op 18 locaties extra schaduwgroen aan.
Heb je runderen, schapen, geiten, varkens of kippen in de weide lopen en heb je interesse in het project? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies. We maken een plan op maat op en indien aan de voorwaarden voldaan kunnen we een aanplantproject uitvoeren met een verhoogde subsidie van 70%, dankzij de steun van provincie Vlaams-Brabant.

Het project mikt in eerste instantie op beroepslandbouwers, maar andere eigenaars van begrazingsdieren kunnen ook in aanmerking komen.

Heb jij interesse?

Neem contact op

Meer inhoudelijke info over natuurlijke beschutting voor weidedieren:

Resultaten van onderzoeksproject ‘weidescherm’