Fier op de hoeve van hier

Over historische hoeves in Zuid-HagelandTerug naar overzicht

Gratis

prijs
Delen

De hoeve is méér dan welk ander gebouw dan ook, een product van het landschap. Aan de hoeve ken je de boer en de bodem. Het gebouw en haar omgeving geven ons een inkijk in het dagelijks leven van de boer in al haar verscheidenheid. De hoeves in Zuid- Hageland zijn dan ook belangrijke getuigen van de geschiedenis van deze landelijke streek. Naar aanleiding van dit project ontwikkelden we ook speciale hoeve- fietsroutes in Zuid-Hageland. Je vindt ze aan het eind van deze brochure. Zo kan je vele prachtige hoeves ter plekke ontdekken!

Download de brochure
Brochure Fier op de hoeve van hier
© RLZH

Dit onderzoek vormde de wetenschappelijke onderbouw voor het project 'Fier op de hoeve van hier'. Het kwam tot stand met de steun van het Europees Erfgoedjaar 2018, tussen mei 2018 en april 2019. De focus van het onderzoekzoek lag op de 4 gemeenten van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Zuid-Hageland; met name Geetbets, Kortenaken, Landen en Zoutleeuw. Het onderzoek is van de hand van historica Claudia Houben (Centrum Agrarische Geschiedenis), met bijdragen van de IOED Zuid-Hageland.

Inhoud

Een eerste deel van het rapport behandelt de algemene geschiedenis van de historische hoeve in Zuid-Hageland, met aandacht voor verleden, heden en toekomst. In het tweede deel worden 9 diverse cases onder de loep genomen. 

Download het rapport