Op 17 juni 2019 werd het Europese plattelandsproject ‘Loket Onderhoud Buitengebied’ afgerond met de plechtige ondertekening van het charter ‘Samen werken aan een onverGETElijk landschap’.
Na drie jaar stoppen de subsidies voor de partners, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Eco2 en de gemeenten Linter, Geetbets, Hoegaarden en steden Tienen, Landen en Zoutleeuw, maar de partners willen zich engageren om ook na afloop van het project ‘Loket Onderhoud Buitengebied’ blijvend aandacht te hebben voor een kwalitatief, biodivers, klimaatrobuust en aantrekkelijk landschap.
Wat hield het Loket Onderhoud Buitengebied in?
Het Loket behelsde de coördinatie van het beheer en het onderhoud van kleine landschapselementen in het buitengebied (hagen, heggen en houtkanten) en wandelwegen. Er werden knelpunten in het beheer opgelost en nieuwe plekken ingericht. Voor de visie op het landschapsbeheer werden alle actoren van het buitengebied zoveel mogelijk in een overlegmodel betrokken. Op die manier ontstond er maximaal draagvlak voor het onderhoud van het landschap. Voor de uitvoering van dat beheer werd steeds samengewerkt met ploegen sociale economie. "De ploegen van De Winning hebben hier al veel mooi werk verricht," zegt Marc Wijnants, burgemeester van Linter en voorzitter van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. "Zonder hun werk op maat zou de Getestreek heel wat slordiger zijn. Doordat de coördinatie van dit landschapsbeheer bij het regionaal landschap lag, hadden wij als gemeenten toch ook minder zorgen op dat vlak."
Het Loket richtte ook een enthousiast knotteam op. Dat bestaat uit vrijwilligers die op vraag bij particulieren in ruil voor het hout bomen gaan knotten. Ook een ‘EHBB’-team werd uit de grond gestampt. Bacterievuur is immers een jaarlijks terugkerend probleem voor de fruittelers in de streek.
Speciaal opgeleide mensen vormden het ‘Eerste Hulp bij Bacterievuur’-team en rukten uit bij vaststelling van bacterievuur (of perenvuur) in meidoornhagen, om zo snel mogelijk de infectie te elimineren en de haag opnieuw gezond te krijgen. Partner Agrobeheercentrum Ecokwadraat liet een indrukwekkende hagendorser voor de streek bouwen. Op die manier kunnen landbouwers meehelpen met het onderhoud van hagen in de open ruimte.
Enkele realisaties van het Loket Onderhoud Buitengebied:
- Bijenvriendelijk bermbeheer in vijf gemeenten
- Beheeradvies over ongeveer 10 km holle wegen
- Onderhoud van 15 km wandelpaden per jaar
- Ongeveer 1 km extra wandelpad jaarlijks opengesteld
- Jaarlijks inzet van ongeveer 3800 uren sociale economie
Impact
Het buitengebied is de trots van deze streek. Een mooi en goed onderhouden landschap is de belangrijkste motivatie voor wandelaars om een bepaalde streek te ontdekken. Het Loket Onderhoud Buitengebied heeft hieraan meegewerkt. "Enquêtes in Limburg hebben uitgewezen dat één van de belangrijkste motivaties voor wandelaars om een bepaalde streek te ontdekken, een mooi en goed onderhouden landschap is," zegt Dolf Imbrechts, coördinator van het Loket bij Regionaal Landschap Zuid-Hageland. "Na het ontwikkelen van het wandelnetwerk was het voor ons een logische stap om ook na te denken over hoe we het beheer van de wandelpaden en het landschap in de streek optimaal kunnen beheren. Door het charter te ondertekenen, geven de partners aan ook in de toekomst te willen werken aan een sterk, biodivers, gezond en klimaatrobuust landschap".
Naast de impact op recreatie, heeft het Loket ook impact op de sociale economie (door het grote aantal uren tewerkstelling via groenjobs) en op de gemeenten: het Loket Onderhoud Buitengebied ondersteunde de gemeentelijke groendiensten, organiseerde opleidingen en heeft de gemeenten ‘ontzorgd’ in hun beheertaken.
Het project 'Loket Onderhoud Buitengebied Getevallei' is gerealiseerd binnen het Europees Landbwouwfonds voor Plattelandsontwikkeling Europa investeert in zijn platteland.