Leg een poel aan

Zelf een poel aanleggen? Kan best, maar niet om het even waar en hoe. Lees onze tips en download de praktische gids.Delen

Honderden jaren lang werden poelen gegraven om over water te beschikken voor het vee of om gewassen te bevloeien of branden te blussen. Door de komst van o.a. leidingwater, ondergrondse regenwaterputten ... zijn poelen die functies de jongste jaren kwijtgeraakt.

Wat we uit het oog verloren zijn, is dat het water in die poelen ook noodzakelijk is voor ander leven: de vele planten, amfibieën, insecten en andere dieren die voor hun voortbestaan wél aangewezen blijven op de speciale leefomgeving zo’n poel vormt.

Poelen in je tuin of weide kunnen een mooie nieuwe functie opnemen als behoeders van onze lokale biodiversiteit! Geniet elke dag opnieuw van de dieren en planten die steeds weer iets anders te bieden hebben. Redenen genoeg dus om oude poelen op vochtige, lage plaatsen van je perceel in ere te herstellen of nieuwe poelen aan te leggen.

Overtuigd? Lees dan zeker onze brochure "Poelen, parels in het landschap", met tips, achtergrondinfo, voorbeelden en meer. Natuurlijk kan je ook steeds bij ons terecht bij vragen.

Lees de brochure