Hagen, heggen en houtkanten aanleggen

Wil je graag een nieuwe landschappelijke haag, heg of houtkant aanleggen? Wij geven je graag tips & tricks.



Delen

Eindeloze groene hagen, heggen en houtkanten tekenden zich van oudsher af langs hooilanden, weiden en akkers in het Hageland. Het zijn kleine landschapselementen, typisch voor onze streek. In Haspengouw waren deze elementen onlosmakelijk verbonden met holle wegen en de valleistructuren.

Hagen en heggen brengen afwisseling en structuur het landschap en zijn een ‘vijfsterrenhotels’ voor de natuur: vlinders, vogels, egels en andere kleine zoogdieren vinden er voedsel en een schuil- en broedplaats. 

Ga zelf aan de slag met streekeigen hagen in je eigen tuin of omgeving.

Een haag, heg of houtkant aanleggen?

Samen aan de slag

Heb jij een lapje grond waar je de natuur een kans wil geven? Bij voorkeur in het open landschap, dus niet in de tuinsfeer. Ons team staat je met raad en daad bij de aanleg of onderhoud. Dan is een aanplantproject misschien iets voor.

Ik ben geïnteresseerd in een aanplantproject

Zelf aan de slag

Kom je niet in aanmerking voor het aanplantproject? Geen nood, wij geven je graag tips & tricks.

Tips & tricks

Wat is het verschil tussen haag, heg en houtkant? We leggen het je graag uit.

Haag

© RLZH

Hagen worden doorgaans jaarlijks geschoren. De eerste jaren na aanplant doe je er goed aan de haag voldoende te scheren zodat je een dichte haag bekomt.

Heg

© RLZH

Heggen kan je zien als hagen die mogen uitgroeien en waarbij het onderhoud beperkter is

Houtkant

© RLZH

Bij een houtkant worden er meerdere rijen bomen en struiken naast elkaar geplant. Een houtkant kan je ook heel wat brandhout opleveren. Dit kan door periodiek stammen te oogsten, waarna je ze opnieuw laat uitgroeien.

Zelf aan de slag

Tips & tricks

© RLZH

Praktische gids: hagen, heggen en houtkanten

In deze brochure reiken we concrete tips aan bij het aanleggen van hagen, heggen en houtkanten. Het tweede luik van de brochure bevat een uitgebreide soortenlijst, telkens met een beknopte beschrijving van o.a. uitzicht, blad, bloei, vrucht, bodemvereisten en gebruik.

Lees de praktisch gids

Hoe een haag aanplanten?

Je kan een haag in 1 of 2 plantrijen aanplanten en 4 planten per lopende meter is gebruikelijk. je kies al snel voor een sleuf te graven. Een haagsteun plaatsen kan op verschillende manieren maar is niet noodzakelijk. Je kan ervoor kiezen om je haag te planten met één soort of een gemengde haag te planten.

Inheemse soorten voor een haag:

Beuk, haagbeuk, meidoorn, wilde liguster, veldesdoorn, hulst, ...

 

Samenaankoop 'Behaag Je Tuin'

Behaag je tuin met streekeigen planten! Jaarlijks organiseren we in september een samenaankoop (fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten. In het aanbod vind je verschillende pakketten zoals doornloze haag, doornige haag, bijenheg, bloesem-en bessenheg, houtkant...

Meer info