Hoe beheer je een hoogstamboomgaard?

Ben je de gelukkige bezitter van een hoogstamboomgaard? Hier vind je tips over het beheer in brede zin.Delen

Een goed beheer is goud waard. Snoei zorgt voor de juiste boomvorm en brengt licht, lucht en zon in de kruin. Al deze elementen zijn nodig om veel en mooie vruchten te kunnen vormen, om takbreuk en ziektes te voorkomen en je bomen een lang en gezond leven te gunnen.

Lees in onze brochure 'Hoogstamboomgaarden: praktische gids' de basis van het snoeien. Wil jij graag meer info of het snoeien onder begeleiding oefenen? Volg dan zeker één van onze cursussen.

Download de brochure
© RLZH

Cursussen hoogstamfruitbomen

Basiscursus 'Hoogstamboomgaard - aanleg en beheer' (februari-maart)

Deze cursus biedt een antwoord op tal van vragen die opduiken bij de aanplant en het beheer van een boomgaard. In de voormiddag krijg je uitleg over het belang van hoogstamboomgaarden voor natuur en landschap, over oude fruitrassen, over aanleg, snoei, onderhoud,... In de namiddag volgt de praktijkles, waar je de basisknepen leert van het snoeien van jonge fruitbomen.

 

Cursus zomersnoei hoogstamfruit (juni)

Vraag je je af welke ingrepen je best in de zomer kan uitvoeren? Wil je meer lucht en licht creëren in de fruitboom, zodat het fruit beter rijpt? Of wil je de groei in je fruitbomen wat afremmen? Wil je je basiskennis wat opfrissen of praktijkervaring opdoen? Dan is deze cursus iets voor jou!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze cursussen.

Herstelproject hoogstamboomgaard

Heb jij een boomgaard die al jaren niet meer gesnoeid is? Met de herstelprojecten willen we de levensduur van de hoogstamfruitbomen in bestaande boomgaarden verhogen. Er wordt vooral gemikt op boomgaarden waarvan de bomen een leeftijd hebben van 5 tot 15 jaar. Het gaat om een eenmalige herstelproject, eventueel gespreid over meerdere snoeifasen. De werken worden uitgevoerd door een erkend en ervaren boomverzorger. De eigenaar  of beheerder neemt na het herstelproject het beheer zelf op.

Meer info
Herstelbeheer hoogstamfruitbomen
© RLZH

Goedgeplukt

Veel fruit is afkomstig van de laagstamplantages, zeker het fruit dat we in supermarkten kopen. Maar de hoogstamboomgaarden leveren ook kilo’s lekker en bruikbaar fruit. Toch blijft dit fruit al te vaak aan de bomen hangen. Zonde van het lekkere fruit…Anderzijds zijn er ook mensen op zoek naar onbespoten fruit, om tot sap te persen, te verwerken in gebak of andere gerechten of om zo te eten. Om de vraag en het aanbod van hoogstamfruit samen te brengen lanceren de regionale landschappen de website Goedgeplukt.be.  

Goedgeplukt

Fruitpersen in de regio

Wil je graag je fruit laten persen? Dit is een overzicht van de fruitpersen in de buurt:

Naam bedrijf Ligging Website
De Sapmobiel mobiele fruitpers http://www.desapmobiel.be/perskalender
Fructus Borgloon www.fructus.be
Fruitdomein Truilingen Sint-Truiden www.pipoappelsappen.be
De Appelfabriek Neerijse www.appelfabriek.be
Verger de la chise Piétrebais http://www.vergerdelachise.be/

Pers jouw bedrijf ook fruit? Laat het ons weten via info@rlzh.be We zetten je graag op onze lijst.