7 landbouwers telen hennep in GetestreekDelen

Zeven landbouwers uit Geetbets, Linter, Tienen, Hoegaarden en Landen experimenteren met de teelt van hennep. Ze zaaiden 15 hectare landbouwgrond in met gecertifieerde zaden. Hennep biedt mogelijkheden voor de diversificatie van de teelten en voor de aanpassing van de landbouw aan de klimaatverandering.

"De hennepplant kwam van oudsher voor in onze streken, maar verdween uit het landschap. We zijn blij dat deze teelt terug een plaats krijgt in Vlaams-Brabant. Binnenkort zullen de typische waaierblaadjes te zien zijn op een aantal velden”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning en economie.

Hennep zorgt voor een verbreding van de landbouw

Hennep is vooral bekend als moederplant van cannabis. Maar deze plant bestaat ook in andere varianten die voor vele zaken gebruikt kunnen worden, zoals grondstof in de bouw- en textielindustrie, of superfood. De hennepzaden die gebruikt worden in de Getestreek zijn een legale variant, gecertifieerd door het Departement Landbouw en Visserij.

“Dit project zorgt voor een teeltdiversificatie binnen de landbouw. Wij zijn dan ook blij om de landbouwers, die met hennep aan de slag gaan, te ondersteunen,” zegt Marc Wijnants, burgemeester van Linter.

De nieuwe teelt zal gebruikt worden voor de creatie van duurzame isolatie- en bouwmaterialen. Hiervoor wordt een samenwerking met het bedrijf Exie uit Herzele opgestart.

Hennep speelt een rol in de klimaatadaptatie

Met de experimentele teelt van hennep worden de mogelijkheden van hennepteelt voor de klimaatadaptie in de landbouw onderzocht. Hennep is immers een gewas dat een positieve invloed heeft op de bodemkwaliteit, droogtebestendig is, zorgt voor COopslag en ook geen nood heeft aan gewasbeschermingsmiddelen. De aanplant in de Getestreek is een manier om te testen of dit klopt. De Bodemkundige Dienst van België voert hiervoor metingen uit tijdens de teelt.

"We kijken zeer geïnteresseerd naar de groei van de plant en de mogelijkheden die dit kan bieden voor de streek. Hier is droogte een reëel probleem en het is belangrijk om landbouwers te helpen in hun zoektocht naar droogteresistente gewassen,” zegt Jean-Pierre Taverniers, burgemeester van Hoegaarden.

Het project “Hennep in de Getestreek” kadert binnen Water+Land+Schap en kwam tot stand in het kader van het strategisch project OnverGETElijk!, een samenwerking tussen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Landen, Tienen, Zoutleeuw, Linter, Geetbets en Hoegaarden. ?