Aanplantacties vergroenen Tienen

In het najaar ’22 en voorjaar ’23 vinden er op verschillende locaties aanplantingswerken plaats in opdracht van de stad Tienen en in samenwerking met IGO en Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Deze initiatieven kaderen in de intentie van de stad Tienen om de stad verder te vergroenen.Terug naar overzicht
Delen

De technische dienst en de dienst openbare werken van de stad Tienen zullen samen met IGO en Regionaal Landschap Zuid Hageland (RLZH) in het najaar ’22 en voorjaar ’23 verschillende aanplantingsprojecten uitvoeren.

“De gebundelde aanplantingen kaderen in de beleidsdoelstelling voor een proper, kwaliteitsvol openbaar domein”, legt schepen van duurzaamheid Liesbeth Vanderloock uit. “Door de vergroening van het openbaar domein nemen we een voorbeeldfunctie in om de biodiversiteit te verhogen en het streekeigen groen te bevorderen. Zo plaatsen we waterzakken aan jonge bomen voor geleidelijke bewatering en houden we de bodem vochtig door hakselhout rond de bomen te leggen.”

De aanplantingen in de bermen van de Kumtichstraat, Paependaalstraat, Vossekotweg en de Oude Aarschotsebaan verhogen niet alleen de biodiversiteit en landschapsbeleving, maar pakken ook de water- en modderoverlast brongericht aan. 

De droogte van afgelopen zomer deed de beplanting aan OC De Kronkel in Vissenaken, de Veeweidestraat en het Breisemveld geen deugd. De haagplantjes en bomen die het niet haalden, worden vervangen.

Op de hoek van de Sint-Helenavest en de Invalsweg, naast AD Delhaize, komt een hoogstamboomgaardje in het kader van de ontwikkeling van kleinstedelijk gebied. De bomen krijgen een gietrand om in droge periodes vlot water te kunnen geven. De grasvlakte wordt tot een bloemenweide omgevormd.

In de Zijpstraat werd vorig jaar al een deel bebost en komt er in 2023 nog meer dan een hectare bos bij. Tenslotte zullen er in en rond de stad 2 hectare zones met veldbloemen ingezaaid worden.

“Met deze aanplantingen is er rekening gehouden met het onderhoud”, zegt Tom Roovers, schepen van infrastructuur. “Door extensief beheer en het vermijden of verminderen van water- en modderoverlast, wordt het minder arbeidsintensief voor de eigen diensten en kunnen zij zich focussen op het groenonderhoud elders.”

Naast deze aanplantingsprojecten werkt de stad ook aan een bomenkaart in samenwerking met Netwerk Milieu, de Klimaatalliantie en RLZH. Hiermee voeren ze onderzoek naar suggestielocaties om aanplantingen te doen. Als inwoner kan je ook zelf een suggestie voor boomlocaties doorsturen aan de dienst omgeving, omgeving@tienen.be.
     
Om meer groen in de particuliere tuinen te krijgen, is er de jaarlijkse actie ’Behaag je tuin’. Dankzij een samenaankoop kunnen inwoners op een makkelijke manier streekeigen plantgoed kopen. Het gaat daarbij om hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen, allemaal uit de eigen streek. Want die streekeigen beplanting is het meest aangepast aan onze bodem en ons klimaat. Sinds dit jaar is er ook een afhaalpunt aan het stadsmagazijn in Tienen voorzien. Meer informatie vind je op de website www.behaagjetuin.be

© Stad Tienen
© RLZH