Net als hagen en houtkanten, knotbomen en hoogstamboomgaarden, zijn ook kleine erfgoedelementen zoals veldkapelletjes en bakovens, onlosmakelijk verbonden met ons landschap. Ze vertellen ons boeiende verhalen uit de lokale geschiedenis en getuigen van oude gebruiken. Ze weten dan ook bij velen een sentimentele snaar te raken. Dat kleine erfgoed moeten we dus koesteren, net als de landschappen zelf!
Voor de regionale landschappen is dat een vanzelfsprekendheid. Dat bewijzen de veelheid aan kleine en grotere erfgoedprojecten die we op ons palmares hebben staan. We geven kapelletjes een facelift, vormen ijskelders en bunkers om tot winterverblijfplaatsen voor vleermuizen en knappen oude bakovens op. We restaureren ook oude muren, kruisbeelden, bronplaatsen en waterputten, druivenserres of bijzondere toegangspoorten.
Naast de restauratie van het bouwkundig element, proberen we ook het omringende landschap, dat er onlosmakelijk mee verbonden is, mee op te waarderen. Zo zorgen we voor een mooie verweving tussen verleden en toekomst, tussen natuur en cultuur. Maar bovenal, we brengen het erfgoedelement weer tot leven.
Voor de opknapwerken kunnen we vaak beroep doen op maatwerkbedrijven. Indien nodig schakelen we ook specialisten in zoals restaurateurs.
Meer weten over de erfgoedprojecten in jouw regio? Kijk op de website van jouw regionaal landschap.