Ruim 60.000 planten gaan dit weekend de grond in

Klimaatbestendige tuinen zitten in de lift in Vlaams-Brabant.Delen

De samenaankoop ‘Behaag je tuin’ kende opnieuw een recordaantal bestellingen.
In totaal bestelden 1.961 Vlaams-Brabanders uit 57 gemeenten dit jaar 'plantgoed uit eigen streek’. Goed voor maar liefst 60.495 bomen en struiken.

 

Op zaterdag 16 december halen de bestellers hun plantgoed op in het afhaalpunt van hun gemeente. Zo krijgen Vlaams-Brabantse tuinen er deze maand 3.851 hoogstambomen en 20,2 kilometer hagen, heggen en houtkanten bij.

 

De regionale landschappen werken, samen met de provincie Vlaams-Brabant en gemeenten, aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. Met deze actie ondersteunen ze tuineigenaars die aan de slag willen gaan voor biodiversiteit en het klimaatbestendiger maken van de omgeving.

 

“We zijn heel tevreden met het grote aantal bestellers. Naast de vele bomen en struiken komen er ook 1.346 klimplanten bij”, zegt Lies Heirman, biodiversiteitsmedewerker van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. “De bessen van klimplanten zijn nuttig voor vogels en de bloesems voor bijen. Ook op een kleine oppervlakte kan je dus vogels en bijen helpen aan voedsel. We zijn blij dat de samenaankoop goed gekend is. Mensen hechten immers belang aan een goede kwaliteit van het plantgoed en veel inwoners weten intussen wat de voordelen zijn van bomen planten. Samen met het succes van de pakketten voor de kleinere tuinen en stadstuinen, geeft dit aan dat de actie ook in die omgeving stilaan doordringt”.

“Het is goed dat er veel wordt aangeplant in Vlaams-Brabant. Het is ook dringend nodig als we het hoofd willen bieden aan de grootste extremen die gepaard gaan met de klimaatverandering. Inwoners kunnen hun tuin op die manier een pak klimaatbestendiger maken. Diepwortelende bomen en struiken zorgen voor een betere wateropname in de tuin op de natste momenten en ze bieden schaduw en verkoeling op hete dagen”, besluit Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

 

 

Benieuwd naar de cijfers per regionaal landschap? 

 

Dit jaar niet besteld? Niet getreurd: vanaf 1 september 2024 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen via www.behaagjetuin.be

 

 

Meer informatie? 

REGIONAAL LANDSCHAP BRABANTSE KOUTERS

Lies Heirman, biodiversiteitsmedewerker

0468 27 21 84, lies.heirman@brabantsekouters.be

 

REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND

Annabel Pennings, biodiversiteitsmedewerker

0460 94 97 36, annabel.pennings@rld.be

 

REGIONAAL LANDSCHAP PAJOTTENLAND ZENNEVALLEI

Katelijne Aelen, medewerker educatie

0486 267 457, katelijne@pajot-zenne.be 

 

REGIONAAL LANDSCHAP NOORD-HAGELAND

Tinne Cockx, biodiversiteitsmedewerker 

0492 73 48 09, tinne.cockx@rlnh.be 

 

REGIONAAL LANDSCHAP ZUID-HAGELAND

Anneleen Roels, natuureducatie en communicatie

0468 47 68 54, anneleen.roels@rlzh.be  BELEIDSVERANTWOORDELIJKE PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

Bart Nevens, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid

016 26 70 52, bart.nevens@vlaamsbrabant.be 

 

REGIONALE LANDSCHAPPEN PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

Greet De Prins, communicatieverantwoordelijke 

0479 69 34 30, greet.deprins@brabantsekouters.be