Regio

Regionaal Landschap Zuid-Hageland zet zich in om landschap, natuur en erfgoed te versterken in 9 gemeenten in Provincie Vlaams-Brabant. Ontdek hier typische kenmerken van deze streek en maak kennis met ons werkingsgebied.

Werkingsgebied

Wij zijn actief in negen gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant: Kortenaken, Geetbets, Zoutleeuw, Landen, Tienen, Hoegaarden, Linter, Boutersem en Glabbeek. Ben je op zoek naar een regionaal landschap in een andere gemeente? www.regionalelandschappen.be

 

Landschap

Wat betekent "landschap" voor jou? Wij bekijken het landschap steeds met een ruime blik. In Zuid-Hageland wordt het landschap gekenmerkt door authentieke landschapselementen zoals hagen, heggen, houtkanten, hoogstamboomgaarden, holle wegen en knotbomen. Ook een boerenerf, oude poel, een kapelletje langsheen een veldweg of een eeuwenoude lindeboom maken onze regio tot wat ze is: een karaktervolle streek om in te wonen en te ontspannen. De Kleine en Grote Gete en de Velpe zijn de belangrijkste blauwe aders in het gebied. Ze creëren prachtige riviervalleien die de identiteit van het landschap mee bepalen. In het zuiden van ons werkingsgebied vind je de weidse akkerplateaus met zijn glooiende Haspengouwse hellingen. In het noorden kom je terecht in een kleinschaliger landschap. De Hagelandse heuvels zijn er getekend met een netwerk van - soms eeuwenoude - hagen, heggen en bosjes. Kortom, een landschap vol verhalen! Ga je mee op ontdekking? 

Werkingsgebied Regionaal Landschap Zuid-Hageland
© RLZH

Natuur

Geelgorzen, knautiabijen, eikelmuizen, rivierdonderpadden, margrieten, beemdkroon... allemaal dier- en plantensoorten die je kan terugvinden in onze regio. De variatie van landschappen zoals akkerplateaus, beekvalleien en zelfs kasteelparken zorgen voor een brede waaier van waardevolle landschapselementen.

Veldleeuwerik
© Buiten-beeld, Danielle Occhiato

Veldleeuwerik

Rivierdonderpad
© Buiten-beeld, Jelger Herder

Rivierdonderpad

Beemdkroon
© RLZH

Akkerhommel op beemdkroon

Europese natuur in Zuid-Hageland

Over heel Europa ligt een netwerk van gebieden die de belangrijkste Europese natuur herbergen. Het gaat om leefgebieden, plant- en diersoorten die uniek zijn voorons continent. Dit netwerk heet “Natura 2000”. De delen van dit netwerk die zich inVlaanderen bevinden, liggen afgebakend in speciale beschermingszones of ‘Natura2000 gebieden’. In ons werkingsgebied vind je twee van zulke gebieden terug: de 'Wingevallei’ en ‘Haspengouw’. Elk van deze Natura 2000 gebieden bestaat uit eenaantal deelgebiedjes, verspreid over een grotere oppervlakte. Hiervoor werden opVlaams niveau natuurdoelen afgebakend om bijzondere leefgebieden en soorten teredden en in een gunstige staat te stellen voor de toekomst.

De kamsalamander ken je wellicht al. Maar wist je dat ook woudapen, blauwborsten en verschillende soorten vleermuizen met de gekste namen huizen in ons werkingsgebied? Zegt de naam ‘kalkgrasland’ je iets? Dat is de natuurlijke vegetatie op een voedselarme, droge bodem waarin veel kalk aanwezig is: zeer zeldzaam en bedreigd in België!

Lees meer

Op stap in Zuid-Hageland

Wandelnetwerk Getevallei
© Lander Loeckx

 

Al ooit een dauwtrip ondernomen langsheen de mist over de Gete in de Getevallei? Bewonderde je al eens de bloemenpracht in de hooilanden van Aronsthoek? Tuurde je al eens door je verrekijker naar een patrijs of een zwerm grauwe gorzen in Outgaarden?

Zuid-Hageland herbergt heel wat leuke natuur- en cultuurpareltjes om te ontdekken. Ontdek ze via het Wandelnetwerk Getevallei en de vele wandel- en fietsroutes. Via de website www.toerismevlaamsbrabant.be  vind je alle toeristische informatie.