Geelgorzen, knautiabijen, eikelmuizen, rivierdonderpadden, margrieten, beemdkroon... allemaal dier- en plantensoorten die je kan terugvinden in onze regio. De variatie van landschappen zoals akkerplateaus, beekvalleien en zelfs kasteelparken zorgen voor een brede waaier van waardevolle landschapselementen.
Over heel Europa ligt een netwerk van gebieden die de belangrijkste Europese natuur herbergen. Het gaat om leefgebieden, plant- en diersoorten die uniek zijn voorons continent. Dit netwerk heet “Natura 2000”. De delen van dit netwerk die zich inVlaanderen bevinden, liggen afgebakend in speciale beschermingszones of ‘Natura2000 gebieden’. In ons werkingsgebied vind je twee van zulke gebieden terug: de 'Wingevallei’ en ‘Haspengouw’. Elk van deze Natura 2000 gebieden bestaat uit eenaantal deelgebiedjes, verspreid over een grotere oppervlakte. Hiervoor werden opVlaams niveau natuurdoelen afgebakend om bijzondere leefgebieden en soorten teredden en in een gunstige staat te stellen voor de toekomst.
De kamsalamander ken je wellicht al. Maar wist je dat ook woudapen, blauwborsten en verschillende soorten vleermuizen met de gekste namen huizen in ons werkingsgebied? Zegt de naam ‘kalkgrasland’ je iets? Dat is de natuurlijke vegetatie op een voedselarme, droge bodem waarin veel kalk aanwezig is: zeer zeldzaam en bedreigd in België!