Vleermuizen

Kijk jij vol verwondering naar vleermuizen? Of loop je weg als ze in de buurt zijn? Vleermuizen zijn buitengewone dieren en verdienen onze aandacht.Delen

Over het project

Verschillende vleermuissoorten doorstaan barre tijden in Vlaanderen. Door het verdwijnen van hun natuurlijke verblijfplaatsen en jachtgebieden krijgen ze het moeilijk om te overleven. Het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt Studie en Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw starten daarom een campagne om (kerk)zolders zo in te richten dat vleermuizen er een perfecte zomerverblijfplaats vinden. Een vleermuizenmoeder heeft immers een rustige warme plek nodig om haar jong groot te krijgen. Het eenvoudig aanpassen van galmgaten, dakkapellen of nissen kan een wereld van verschil maken voor deze nuttige nachtdieren die meehelpen insectenplagen onder controle te houden.

Projectinfo

Projectperiode: doorlopend

Waar: Iedereen binnen ons werkingsgebied kan beroep doen op ons voor advies.

In samenwerking met de Regionale Landschappen in Vlaams-Brabant en Natuurpunt Studie. Met de steun van Agentschap Natuur & Bos

Vrijblijvend en gratis advies

Ben jij beheerder of eigenaar van een hoeve, kasteel of kerk? Graag komen we jouw zolder een bezoekje brengen. Wij geven vrijblijvend en gratis advies rond de inrichting en beheer van zolders in functie van vleermuizen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Twee van onze specialisten komen uw zolder bezoeken. Vervolgens krijgt u een rapport met aanbevelingen. Vleermuizen zijn zelden lastige medebewoners als de zolder slim wordt ingericht. Zij profiteren mee wanneer men andere soorten, die vaak wel voor overlast durven zorgen, zoals duiven of steenmarters, weert. Voor vogels zoals uilen kunnen speciale nestkasten het samenleven sterk bevorderen. Het advies en de oplossingen zijn volledig op maat van de zolder en uw noden.

Voorgestelde ingrepen zijn vaak simpel en efficiënt, en hoeven niet duur te zijn. Wilt u na ons bezoek en advies de handen uit de mouwen steken?  Dan kan u tot 70% subsidies ontvangen voor de genomen maatregelen.

Vragen of interesse?

Contacteer onze collega Maarten via